Tuesday, 6 November 2012

Bintang Berekor Inikah?


This image shows the newfound comet C/2012 (ISON) as seen by the Remanzacco Observatory in Italy.
The image, taken by amateur astronomers Ernesto Guido, Giovanni Sostero and Nick Howes,
is a confirmation view of the comet, which was first discovered by Vitali Nevski (Vitebsk, Belarus)
and Artyom Novichonok (Kondopoga, Russia). Image released Sept. 24, 2012.
CREDIT: Remanzacco Observatory/Ernesto Guido, Giovanni Sostero & Nick Howes

Sebuah komet di namakan sebagai C/2012 S1 baru di jumpai pada 21 September lepas oleh ahli astronomi Russia bernama Vitali Nevski dan Artyom Novichonok. Ia dijangka berada pada jarak yang paling hampir dengan matahari pada 28 November 2013. Ia sedang hangat diperkatakan di kalangan ahli astronomi kerana ia sangat terang lebih 15 kali ganda dari cahaya bulan purnama ketika menghampiri bumi. Ia sangat menakjubkan hingga cahayanya yang terang itu boleh dilihat dengan mata kasar disiang hari. Ini menunjukkan juga walaupun dengan berbagai teknologi yang dimiliki oleh NASA mereka masih lagi tidak dapat mengesan sepenuhnya objek-objek dilangit yang menghampiri sistem suria.
Ketika ia mula dikesan, komet tersebut berada sejauh 625 juta batu dari bumi dan 584 juta batu dari matahari, berada dalam kedudukan buruj Cancer. Tetapi apabila ia berada dalam kedudukan paling hampir dengan matahari pada 28 November tahun depan, ia berada pada jarak 800,000 batu dari matahari menyebabkan ia berubah menjadi objek menakjubkan, yang sangat terang hingga boleh kelihatan di siang hari.
Apabila ia mula beredar dari matahari, ia meninggalkan ekornya yang memanjang yang menjangkau hingga ufuk langit barat ketika matahari terbenam seperti lampu suluh dengan sudut cahaya lengkung 70 darjah.
Detik kemunculannya beberapa hari sebelum berada dalam kedudukan paling hampir dengan matahari pada 28 Nov. 2013 adalah paling menakjubkan. Ia akan berpusar dengan kencang dan menjadi objek paling terang ketika itu.
Comet C/2012 S1 (ISON) Orbit Map
This NASA graphic shows the orbit and current position of comet C/2012 S1 (ISON). The comet is at present located at 6.25 AU from the sun, with 1 AU being the distance from Earth to the sun. Image released Sept. 24, 2012.
CREDIT: NASA/Jet Propulsion Laboratory

Dalam beberapa riwayat, antara tanda kedatangan al-Mahdi adalah munculnya bintang berekor (komet) yang sangat terang;
Ka'ab r.a. berkata, "Dari Timur akan keluar bintang sebelum kedatangan Imam Al-Mahdi.  Bintang itu berekor".  Dalam tafsirnya ia juga mengatakan, "la sebuah bintang yang muncul dari arah timur, menyinari penduduk bumi sebagaimana bulan bersinar pada malam purnama".

Sebenarnya pembahasan lengkap tentang bintang berekor sudah termaktub dalam kitab al-Jufr yang ditulis oleh Saidina Ali k.a.w. dan di dalam beberapa manuskrip yang lain.
Saidina Ali k.a.w. mengungkapkan dalam catatannya (Jufr Ahmar), "Kedatangan Al-Mahdi akan di dahului oleh kemunculan bintang yang ekornya menakjubkan, bukan seperti bintang yang kamu lihat muncul setiap dua pertiga pada satu dekad (sepuluh tahun), dan bukan juga bintang yang muncul pada dua pertiga abad, dan bukan juga bintang yang muncul setiap abad.  Tetapi ia adalah bintang berabad-abad, yang diliputi api, salji, udara dan tanah.  Ekornya memanjang, kelajuannya seperti kelajuan cahaya matahari ketika menyongsong fajar.  Hujung depannya bertemu dengan hujung belakangnya seperti lingkaran raksasa, memancarkan sinar terang dalam langit yang gelap seperti matahari yang terbit.  Kemudian bintang itu akan kembali beredar pada orbitnya.  Setelah itu akan datang banyak malapetaka dan kematian yang merupakan keuntungan bagi orang-orang yang baik, dan ia merupakan kerugian bagi orang-orang yang jahat".
 Kesimpulan dari ungkapan Saidina Ali k.a.w. dapat diambil kesimpulan seperti berikut;
 1.  Komet-komet itu mempunyai orbit yang tersendiri dan ia beredar di atasnya.  Kita tidak tahu apakah ia akan meninggalkan orbitnya lalu kembali lagi ke orbit itu disebabkan daya tarikannya yang sangat kuat walaupun dari jarak jauh, atau adakah ia akan pergi ke mana sahaja tanpa arah?  Saidina Ali k.a.w. menerangkan satu perkara iaitu setiap komet mempunyai orbit tersendiri.  Bagaimanapun komet Shoemaker yang meledak di permukaan Musytari membuktikan bahawa komet-komet itu boleh meninggalkan orbitnya.
 2. Komet-komet itu beredar dalam ruang orbit yang terbatas.  Oleh sebab itu kemunculannya akan berulang pada masa peredaran yang tertentu.  Saidina Ali k.a.w. telah membicarakan salah satu daripada komet yang muncul di bumi pada setiap dua pertiga dekad.  Satu dekad adalah sepuluh tahun, bererti kemunculannya antara tahun keenam dan ketujuh.  Lalu komet itu menghilang kemudian muncul semula apabila tiba waktunya.  Beliau juga menyatakan salah satu daripadanya yang muncul setiap dua pertiga abad. Dalam kitab lbnu Hamad (al-Fitan) telah menyatakan secara jelas bahawa kedatangan Al-Mahdi akan didahului oleh bintang yang hanya dapat dilihat dalam tempoh beberapa abad.
Apakah bintang berekor seperti inikah yang dimaksud dalam hadis-hadis tersebut sebagai menandakan kemunculan imam Mahdi yang ditunggu-tunggu? Wallahua'lam.

Rujukan;


4 comments:

 1. imam mahdi dah muncul dgn terjumpanya planet itu..nibiru tahun 1995..bukan baru2 ni dan imam mahdi telah berdaqwah pada tahun 2005..www.mahdi-alumma.com..wwww.bayan-noon.com..english section...

  ReplyDelete
 2. baca bayan imam pada web itu dan sedarilah planet itu adalah planet saqar atau sijjil dlm al-quran

  ReplyDelete
 3. Imam Mahdi yang sebenar tidak mengangkat dirinya sendiri sebagai al-Mahdi. Beliau di angkat oleh kaum muslimin di hadapan Kaabah di mekah. Tandanya yg jelas ialah tentera yg cuma mengkat beliau ditelan dipadang pasir Baida.

  ReplyDelete
 4. KEAJAIBAN KEDATANGAN BINTANG BEREKOR - KOMET ISON...

  Penemuan kedatangan Komet ISON hadir menghampiri bumi, telah menggemparkan Dunia Astronomi. Pada Selasa tanggal 14 Januari 2014, orbit bumi telah melanggar debu2 peninggalan laluan orbit Komet ISON. Apakah kesan2nya terhadap bumi dan penghuni2 bumi..?? Hinggalah Komet ISON pulang semula keasalnya entah kemana ia hilang pergi. Kapankah ia akan datang lagi, ngak diketahui...

  Tanggal 14 Januari 2014 bersamaan dgn 12 RabbiulAwal 1435H itulah Maulidur Rasul, sambutan Ulang Tahun Keputeraan Baginda Nabi. Ianya dianggap bersamaan juga dgn kelahiran Muhammad Ke2 - dialah Imam Mahdi. Kedatangan Komet ISON itu bageikan satu petanda sudah dekat kemunculan yg dinanti2 Sang Juru Penyelamat Akhir zaman ini, yaitu Imam AlMahdi...

  ReplyDelete

Belajar Quran