Monday, 28 March 2011

Kenapa Perlu Lontar Jamrah? Apakah Simboliknya?

Obelisk simbol pemerintahan Firaune
Tahukah kita kenapa umat Islam wajib melontar batu di Jamratul Ula, Wusta dan Aqabah? Ini adalah kerana tiang tersebut merupakan sebuah "obelisk" hasil dari tiang yang menjadi simbol pemerintahan Firaun pada zaman dahulu. Dajjal dan tenteranya mengguna dan memanipulasi tenaga piramid (piramid pada hujung obelisk) dengan kaedah sains untuk tujuan yang jahat. Sebab itulah umat Islam wajib membaling batu di Jamratul sebagai tanda protes kepada manipulasi ini dan juga benci dengan iblis serta kejahatannya. Obelisk juga dikenali sebagai "cleopatra’s needle". Tidak ramai umat Islam yang memahami maksud simbolik kenapa perlunya membaling batu di Jamratul.

Semasa menunaikan Haji, umat Islam akan membaling batu sebanyak 7 kali dengan 7 biji batu dimulai dengan tertib di ketiga-tiga Jamratul bermula dari Jamratul Ula, Wusta dan Aqabah dengan niat:

Bismillah, Allahuakbar Rajman Lisyaitani wahizbih



(Dengan nama Allah, Tuhan Yang Maha Besar, aku melontar syaitan dan pengikut-pengikutnya)

Umat Islam melontar di Jamrah
Obelisk
Obelisk merupakan simbol kepada tuhan matahari iaitu Amon Re / Ra. Maka mengapa di Vatican City pun ada didirikan simbol kepada tuhan matahari yang disembah oleh orang2 Mesir Kuno itu? Maka bukan sahaja Hari Ahad (SUN DAY) yang telah diputarbelitkan oleh Illuminati terhadap Kristian, agar menjadikan nya hari suci sedangkan Hari Ahad itu adalah hari suci orang2 menyembah tuhan matahari. Obelisk juga di antara satu tanda dan tipudaya mereka.
Obelisk diasaskan dari "Sun Pillar" seperti ini:

Sun Pillar
Bentuknya boleh digambarkan sebagai satu tiang yang bersegi empat dengan piramid kecil pada puncaknya. Obelisk pada zaman dahulu kala dibuat dari seketul batu yang diukir (monolith). Perkataan ‘obelisk’ berasal dari ketamadunan Greek. Obelisk yang berasal dari Egypt (semasa zaman Firaun) dan merupakan yang tertinggi sekali terletak di hadapan bangunan Basilica of St. John Lateran, Rome, Italy. Semasa zaman kegemilangan Constantinople, maharajanya iaitu Theodosius I bagi bahagian timur Turki, telah meletakkan sebuah obelisk di Hippodrome of Constantinople, Turki. Terdapat 28 lokasi yang terletaknya obelisk asal dari zaman Firaun iaitu di:
---------------------------------------------------------------------------------------------
Egypt (8 buah):
Pharaoh Tuthmosis I, Karnak Temple, Luxor
Pharaoh Ramses II, Luxor Temple
Pharaoh Hatshepsut, Karnak Temple, Luxor
Pharaoh Senusret I, Heliopolis, Cairo
Pharaoh Ramses III, Luxor Museum
Pharaoh Ramses II, Gezira Island, Cairo, 20.4 m
Pharaoh Ramses II, Cairo International Airport, 16.97 m
Pharaoh Seti II, Karnak Temple, Luxor, 7 m
---------------------------------------------------------------------------------------------
France (1 buah):
Pharaoh Ramses II, di Place de la Concorde, Paris
----------------------------------------------------------------------------------------------
Israel (1 buah):
Caesarea obelisk
---------------------------------------------------------------------------------------------
Italy (11 buah, termasuk sebuah yang terdapat di Vatican City):
8 di Rome
Piazza del Duomo, Catania (Sicily)
Boboli Gardens (Florence)
Urbino
---------------------------------------------------------------------------------------------
Poland (1 buah):
Ramses II, Poznan Archaeological Museum, Poznan (pinjaman dari Ägyptisches Museum und Papyrussammlung, Berlin)
---------------------------------------------------------------------------------------------
Turkey (1 buah):
Pharaoh Tuthmosis III, in Square of Horses, Istanbul
----------------------------------------------------------------------------------------------
United Kingdom (4 buah):
Pharaoh Tuthmosis III, "Cleopatra’s Needle", di Victoria Embankment, London
Pharaoh Amenhotep II, in the Oriental Museum, University of Durham
Pharaoh Ptolemy IX, Philae Obelisk, at Kingston Lacy, near Wimborne Minster, Dorset
Pharaoh Nectanebo II, British Museum, London
-----------------------------------------------------------------------------------------------
United States (1 buah):
Pharaoh Tuthmosis III, "Cleopatra’s Needle", di Central Park, New York
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Ketamadunan yang terlibat dalam penggunaan obelisk ini ialah:
Egypt
Assyria
Axumite/Ethiopian
Ancient Roman
Byzantine
Keralian
Pre-Columbian
------------------------------------------------------------------------------------------------

Obelisk di Vatican City
London (kelihatan dua sphinx seolah-olah sedang "guard" obelisk tersebut)
Paris, France.
Central Park, New York.
Alexandria, Egypt (dari zaman Firaun)
Washington Monument (menghadap White House)
Rome, Italy.
Istanbul
Dublin, Ireland
Original obelisk dari zaman Firaun (terletak di Temple of Karnak)
Buenos Aires, Argentina

Jadi syarat haji dengan menyempurnakan melontar di Jamrah mempunyai maksud yang mendalam, iaitu melontar segala pengaruh dan budaya yang cuba di laksanakan oleh pengikut-pengikut Dajjal ke atas umat Islam!



Refer: http://en.wikipedia.org/wiki/Obelisk

7 comments:

  1. Di putrajaya......seakan2 ada struktur yang menyerupai obelisk????? cuba anda cari.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. iyaa namanya 'monumen alaf baru putrajaya' dibina oleh mantan pm tun dr mahathir. dikatakan dibawahnya ada kapsul masa iaitu mengandungi wasiat mahathir yang hanya boleh dibaca pada tahun 2020 nanti.

      Delete
    2. Di atas menara masjid putrajaya..cuba tengok betul2...menara colour lain yang kat atas tu warna lain....

      Delete
  2. Terima kasih atas ilmu ini. Saya pelajar tahun 6 bersekolah agama, belajar tentang haji dan umrah. Saya baru tahu inilah sebab mengapa perlu melontar jamrah. Terima kasih.

    ReplyDelete
  3. Diri sendiri bekorban semah darah utk hidupkan Iblis,
    kemudian diri sendiri pula yg mengutok melontar Iblis..
    Ribuan tahun Islam diseleweng ditipu oleh anak2 Iblis,
    Tunggulah Sang Penyelamat hapuskan amalan2 Iblis..

    ReplyDelete
  4. Owhh mcm tu ke YB..
    Chapter mana yg d selewengkan tu?

    ReplyDelete
  5. saya dan keluarga memulangkan kepunyaan admin yang ada pada diri kami dulu kini dan selamanya ...kami ambil yang haq sahaja yang lain tiada

    ReplyDelete

Belajar Quran