Tuesday, 20 December 2016

Duta Rusia Ke Turki Di Bunuh Cetus WW3?

Kiri: Mevlut Mert Aydinta, Kanan: Gavrilo Princip yang bunuh Franz Ferdinand 1914

Pembunuhan Andrei Karlov Merupakan duta Rusia ke Turki mempunyai persamaan dengan pembunuhan Frenz Ferdinand, yang mencetuskan Perang Dunia 1. Konflik berdarah paling dahsyat dalam sejarah manusia itu dicetuskan apabila Archduke Ferdinand di bunuh oleh pejaung nasionalis Yugoslavia iaitu Gavrilo Princip di Sarajevo pada 28 June 1914. 

Pembunuhan waris takhta Austria-Hungary dengan cepat merebak menjadi krisis diplomatik yang akhirnya menyebabkan 16 juta jiwa melayang termasuk 7 juta orang awam. Selang sebulan selepas pembunuhan, kuasa-kuasa besar mula berperang dan di ikuti  sama oleh negara-negara lain yang menjadi sekutu masing-masing.

Mevlut Mert Aydintas berusia 22 tahun merupakan seorang anggota polis Turki telah menembak mati Duta Besar Rusia di Turki yang dikatakan sebagai bantahan terhadap campur tangan Rusia di Aleppo, Syria. Pembunuhan ini amat mengejutkan kerana dilakukan di bumi Turki dikawasan berhampiran bangunan parlimen mempunyai banyak persamaan dengan pembunuhan Ferdinand yang mencetuskan Perang Dunia 1.


Petunjukzaman telah mengeluarkan satu artikel pada tahun 2012 yang menjangkakan pertempuran yang baru bermula di Aleppo ketika itu akan mencetuskan perang akhir zaman. Iaitu akan mencetuskan perang besar dunia yang akan melibatkan Turki. Pasukan tentera Rom (NATO) yang beroperasi di Antioch akan melancarkan serangan ke Aleppo kononnya untuk merampas kembali Aleppo untuk umat Islam. Tetapi rancangan tersebut dihalang oleh pasukan muslimin dari Madinah yang merupakan pasukan terpilih dan terbaik, yang dapat menghidu tipudaya tentera Rom tersebut. 

Telah bersabda Rasulullah SAW; "Tidak akan terjadi hari kiamat, sehingga kaum Rom turun di kota Amaq (lembah Antioch, Selatan Turki) dan di Dabiq (dekat Aleppo, Syria). Kemudian datanglah suatu pasukan yang menghadang mereka dari Madinah, yang berasal dari penduduk pilihan bumi. Dan ketika mereka sudah berbaris-baris, maka berkatalah orang Rom, Biarkanlah (jangan kalian halangi) antara kami dengan orang-orang yang memisahkan diri dari kami (yang masuk Islam) untuk kami perangi. Maka kaum Muslimin berkata, Demi Allah, kami tidak akan membiarkan kamu memerangi saudara-saudara kami. Dan ketika mereka (Al-Mahdi serta para pengikutnya) telah sampai di Syam, keluarlah Dajjal. Dan ketika mereka sudah bersiap-siap untuk berperang, mereka berbaris dengan rapi. Tiba-tiba, ketika waktu shalat sudah masuk, turunlah Nabi Isa Ibn Maryam a.s." (HR. Muslim dari Sayidina Abu Hurairah R.A)

Rujukan

No comments:

Post a Comment

Belajar Quran