Saturday, 18 August 2012

Mohon Bantuan Tentera Allah

Setiap orang akan diuji berkenaan keimanan mereka terhadap Allah dan hari akhirat. Sekali pandang seolah-olah orang beriman dan tidak beriman mengalami kehidupan yang sama. Sebenarnya kehidupan orang-orang yang beriman adalah berbeza dengan orang yang tidak beriman.

Allah menurunkan al-quran kepada umat akhir zaman sebagai panduan untuk menjalani kehidupan dan ia merupakan mukjizat yang besar tetapi kita selalu abaikannya. Umat Islam kini sentiasa tertekan dalam menghadapi pengaruh kesesatan yang sedang menguasai dunia. Perjuangan umat Islam bukan sahaja dimedan peperangan tetapi usaha meneruskan kehidupan dengan berlandaskan keimanan juga adalah merupakan satu perjuangan.

Jika kita berada diatas landasan yang benar tidak kira apa sahaja perjuangan yang kita harungi, Allah telah menjanjikan kita kemenangan melalui pertolongannya dalam berbagai cara. Allah yang menguasai segenap pelusuk alam mempunyai bala tenteranya yang sentiasa bersedia membantu orang-orang yang beriman.


Ayat ini berisi janji kemenangan bagi orang beriman dalam menghadapi berbagai masalah yang dihadapi . Ayat 1 dan 2 diturunkan setelah perjanjian Hudaibiyah , dimana Rasulullah menangkap isyarat kemenangan yang dijanjikan Allah dalam kandungan ayat tersebut. Dalam hadis yang diriwayatkan Imam Bukhari, Imam Turmudzi dan Imam Nasai Rasululah bersabda :”….malam tadi diturunkan kepadaku suatu surah yang lebih aku sukai daripada dunia dan seisinya, iatu “ Sesungguhnya Kami telah memberikan kepadamu kemenangan yang nyata, supaya Allah memberi ampunan kepadamu terhadap dosamu yang telah lalu dan yang akan datang “ …(Al Fath 1-2).

Al Qur’an adalah pedoman hidup bagi umat manusia sampai akhir zaman, sampai sekarang apa yang dijanjikan Allah dalam surat Al Fath ayat 1-4 diatas masih tetap berlaku bagi orang yang beriman. Ada 8 pesan yang terkandung dlam surat Al Fath ayat 1-4 diatas:
  1. Allah telah memberikan kemenangan yang nyata pada orang yang beriman
  2. Allah akan mengampuni dosa mereka yang telah lalu dan yang akan datang
  3. Allah akan menambahkan berbagai kenikmatan bagi mereka diatas kenikmatan yang sudah ada
  4. Allah akan menunjuki mereka jalan yang lurus , yang penuh dengan rahmat dan berkahNya
  5. Allah akan menolong mereka dengan pertolongan yang dahsyat ari sisiNya
  6. Allah akan menurunkan ketenangan kedalam hati mereka
  7. Allah akan meneguhkan iman dan keyakinan mereka
  8. Allah yang memiliki tentara langit dan bumi, maha mengetahui dan maha bijaksana terhadap hamba hambaNya.
Bagi mereka yang yakin dan percaya pada janji Allah dalam surat Al Fath diatas , insya Allah akan mendapatkan dan menemui semua yang dijanjikan Allah dalam surat tersebut.

Sejak diturunkannya sesudah perjanjian Hudaibiyah Rasulullah telah menikmati kemenangan demi kemenangan , hingga berhasil menakluki kota Mekah tanpa ada pertumpahan darah dan tentangan sedikitpun dari kaum Musyrikin Mekah. Setelah Rasulullah wafat, kemenangan demi kemenangan itu terus diraih kaum Muslimin diseluruh dunia hingga sekarang ini dan akan terus berlaku sampai akhir zaman. Siapa yang yakin dan percaya akan janji Allah dalam surat Al Fath itu insya Allah akan merasakan kemenangan demi kemenangan yang dijanjikan itu dalam perjalanan hidupnya.

Hafalkan ke empat ayat tersebut, fahami artinya kemudian tadabburi dan mohon pada Allah agar diberikan semua yang dijanjikan dalam surat al Fath tersebut, insya Allah anda akan mengalami keajaiban demi keajaiban dalam hidup anda. Kemenangan demi kemenangan, kejayaan demi kejayaan akan anda raih dalam perjalanan hidup anda. Allah tidak pernah mengingkari janjiNya, apa yang dijanjikanNya pasti dipenuhi.

Bagi anda yang ingin mencapai kejayaan dalam kerjaya, perniagaan, pekerjaan dan lain sebagainya, insya Allah dengan menghafal dan mentadabburi keempat ayat tersebut akan mendapat berbagai kemudahan dan keberhasilan dalam menjalani usahanya. Tadabbur surat Al Fath ini hendaklah dibaca sesudah shalat wajib terutama selesai shalat subuh dan maghrib atau sesudah shalat malam dan dhuha. Baca tadabbur tersebuat dengan khusuk dan penuh penghayatan. Rasakan getaran kekhusyukan yang muncul dari pengaruh bacaan tadabbur tersebut.Teks bacaan tadabbur surat Al fath ayat 1-4 adalah sebagai berikut ini

Bacaan tadabbur


Ya Allah telah Kau ingatkan pada kami dalam Qur’anMu yang agung, bahwa Engkau telah memberikan kepada kami kemenangan yang nyata . Agar Engkau mengampuni dosa kami yang telah lalu dan yang akan datang, serta menyempurnakan nikmat Mu bagi kami dan memimpin kami kepada jalan yang lurus serta menolong kami dengan pertolongan yang kuat. Ya Allah Engkaulah yang menurunkan ketenangan kedalam hati kami agar bertambah keimanan kami beserta keimanan yang telah ada. Kepunyaan Engkaulah tentara langit dan bumi dan Engkau maha mengetahui serta maha bijaksana.Ya Allah kami mohon padaMu bukakan bagi kami jalan menuju sukses dan kemenangan. Kami mohon padaMu apa yang telah kau janjikan bagi kami , ampuni dosa kami yang telah lalu dan yang akan datang, yang kami ketahui maupun tidak kami ketahui. Tambahkan bagi kami kenikmatan yang banyak dari sisiMu. Tunjuki kami jalan yang lurus , jalan yang penuh dengan rahmat dan berkahMu. Tolong kami mengatasi berbagai masalah yang kami hadapi, tolong kami dengan pertolongan yang kuat dari sisiMu..

Beri kami ketenangan dan kenyamanan dari sisiMu, bebaskan kami dari rasa cemas, gelisah, dan tertekan. Hilangkan kegundahan, kesedihan, dan kekecewaan dari dalam hati kami . Tolong kami dengan tentaraMu ya Allah, tentara langit dan bumi. Perkenankalah permohonan kami ini ya Allah, Engkau maha mengetahui keadaan kami, dan Engkau maha kuat untuk melaksanakan kehendakMu.


Doa dalam bacaan Tadabbur

Ada 8 perkara utama yang di mohonkan pada Allah selama membaca tadabbur , semua berpandukan pada apa yang telah Allah janjikan dalam surat Al Fath ayat 1-4 tersebut iaitu
  1. Mohon diberi kemenangan demi kemenangan dan kejayaan demi kejayaan dalam menjalankan segala pekerjaan sama ada berkaitan perniagaan, kerjaya atau urusan dengan pertolongan Allah
  2. Mohon ampun atas segala dosa dan kesalahan dimasa lalu maupun yang akan datang, yang diketahui maupun tidak diketahui, disengaja maupun tidak disengaja.
  3. Mohon diberikan kenikmatan yang banyak dari sisinya sebagai tambahan dari kenikmatan yang sudah ada. Mohon agar tidak dicabut berbagai kenikmatan dan anugerah yang sudah ada, serta mohon agar diberi kekuatan untuk mensyukuri semua nikmat yang telah didapati.
  4. Mohon agar ditunjuki jalan yang lurus ,yaitu jalan yang penuh dengan rohmat dan berkah Nya, serta jalan yang ditempuh oleh para nabi, Rasul, syuhada, para solihin dan shodiqin. Bukan jalan orang yang dimurkai dan bukan pula jalan orang yang sesat.
  5. Mohon agar ditolong mengatasi berbagai masalah yang muncul dengan kekuatan yang dahsyat dari sisi Allah.
  6. Mohon agar diberi ketenangan , kenyamanan dan ketenteraman dari sisi Allah. Dibebaskan dari rasa sedih, gelisah, kecewa, dan tertekan yang berpanjangan.
  7. Mohon agar diteguhkan Iman dan keyakinannya pada Allah
  8. Mohon agar ditolong dengan tentera Allah yang ada dilangit dan bumi, Dialah Allah yang maha mengetahui dan maha bijaksana.
Rujukan

4 comments:

  1. Terima kasih dengan perkongsian ilmu ini..semoga Allah merahmati dan memperkenan kan doa-doa kita..Amin

    Alhamdulillah..sy suka dengan blog saudara ini..banyak membawa diri saya memuhasabah...menilai betapa nipisnya iman dlm diri...teruskan perjuangan saudara...

    moga saudara juga dlm rahmat Allah jua

    ReplyDelete
  2. Terimakasih atas doa saudara, semoga saudara juga berada dalam rahmat dan peliharaan Allah jua hendaknya.

    ReplyDelete
  3. Tahniah, blog yang boeh memberi banyak manfaat, yang tidak bercampuraduk emosi politik

    ReplyDelete
  4. Terima kasih kepada penulis dan pemilik blog. Sy akan amalkan insyaAllah.

    ReplyDelete

Belajar Quran